Péntek, 2024-11-22, 9:41 PM

Húsleves




A jó húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Előnyös tulajdonsága, hogy nem kell órákig ácsorogni mellette, ezért akár egy kis házimunka mellett, netán szeretkezés közben vidáman elrotyoghat magában a gázon.

Elkészítés

Hozzávalók

  • 1 kg marharostélyos
  • csontos, bőrös csirkemellet
  • 2 db vastagabb pulykanyakat
  • karalycsontott
  • fél karalábé
  • 1 zeller (akkora legyen, mint a karalábé)
  • 2-3 szál zellerzöldjét
  •  egy méretesebb krumpli (legyen a karalábéhoz hasonló)
  • karfiol (nem olyan fontos, ha kimarad a levesből, az sem baj, nem kell belőle olyan sok)
  • kelkáposzta (kisebb méretű is elég)
  • sárgarépa (ízlés szerint néhány szálat,de ne spórolj vele!)
  • fehérrépa (szintén)
  • 1 paradicsom (lehetőleg ne koktélparadicsom legyen)
  • 1 zöld paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kis zöldborsót is tehetsz bele, amikor már majdnem kész a leves
  • 1 marék fekete bors (egész, nem őrölt)
  • Extra fontos kellék: 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka - ez megbolondítja

Megjegyzés:

Hogyan láss hozzá?
Nagyon fontos, hogy mindent alaposan tisztíts meg, mielőtt belehelyezed a fazékba! A húsokat jól mosd meg, a zöldségeket pucold meg. Néhány zöldséget kicsit korábban kell kivenni a levesből, mint a többit, mert különben nagyon szétfőnek, és túl intenzív ízt adnak a levesnek. Ilyen például a karfiol.
A lényeg:
Miután megtisztítottad a hozzávalókat, fogd a szuper lábasodat és önts tele jó sok hidegvízzel. Ezután szépen helyezd bele a húsokat!

Elkészítés

  1. Amikor megjelenik a hab, a készülő leves tetején, szűrd le, akár kanállal, akár szűrővel, ezt a műveletet többször is megismételheted, miközben fő a leves.
  2. Ha nem fér el benne ennyi minden, akkor se add fel, a répákat óvatosan beledugdoshatod még, hogy mindenhova jusson belőle.
  3. És akkor vérge elmehetsz a dolgodra. A leves szépen, lassan fődögélhet, néha azért pillants rá és kóstold meg, hogy elég sós lesz-e. Figyelj a hagymára, hogy mennyire főtt szét, ha úgy látod, hogy kezd szétesni, nyugodtad hajítsd bele a szemétbe, így nem úszkálnak majd darabkák a gyönyörű szép levesedben.
  4. Ez a leves, bizony akár három órán át is főhet, mire minden hús kellően megpuhul. Ennek ellenére megnézhetsz közben akár két dvd-t is, el lesz az magában.
  5. Ne feledd, hogy végig lassú tűzön főzd, és semmiképp se kevergesd meg, mert attól zavaros lesz a leves!
  6. Amikor minden megpuhult, óvatosan szedd ki a zöldségeket és a húst, hagyd leülepedni a levest és öntsd át egy üveg jénaiba! Azért ebbe javasoljuk, mert így szépen látszik majd a leves aranysárga színe!
  7. Eztuán szórj a tetejére apróra vágott petrezselymet!
  8. Erős pistát, sót, borsot, és a zöldségeket, meg a külön tálba helyezett húsokat helyezz az asztalra.
  9. Végül, de nem utolsósorban, ne feledd a tésztát! Nagyon finom lehet csigatésztával, de az igazi mégis a cérnametélt lesz! Pár perc alatt elkészül, amíg megteríted az asztalt.
  10. Jó étvágyat!